בישראל ישנן מעל ל 1,000 חברות המגדירות עצמן כחברות המתמחות בתמ"א 38 ולאור המציאות הנראית בשטח נשאלת השאלה לאיזה אחוז מהן אכן יש את הידע והנסיון לביצוע פרויקט תמ"א 38 (ביצוע פרויקט תמ"א 38 ,במסלול חיזוק והוספה, הינו מורכב לאין שיעור מבניית בניין חדש בשל הקושי בחיבור בין ישן לחדש) ואת המשאבים הדרושים לשם כך.
נעיר כי חלק מאותן חברות אינן חברות יזמות נדל"ן אלא קבלני חתימות ומתווכים (מאכרים). אמנם חוק מארגני העסקאות (המכונה חוק המאכרים) הפחית את מספרם, אך היעדר רגולציה מספקת בתחום מאפשר לגורמים שאין בידם יכולת מימון, ידע ונסיון, להיכנס לתחום ולהציג עצמם כחברות תמ"א 38.
בניכוי קבלני חתימות ומתווכים נותרו חברות נדל"ן אשר רובן חברות יזמיות ומיעוטן חברות יזמיות וקבלניות יחד. סמואל גרופ היא חברת יזמות וקבלנות. עוד בתחילת הליך תמ"א 38 אנו מציגים בפני דיירי הבניין את שני אפיקי ההתקשרות עימנו, כחברה יזמית או כחברה יזמית וקבלנית. קודם לחתימת ההסכם עם הדיירים, הדיירים יכולים לבחור האם הם מעוניינים שסמואל גרופ תהיה גם החברה הקבלנית (באמצעות הזרוע הביצועית של הקבוצה, לה יש רשיון קבלן עם הסיווגים הגבוהים ביותר), או החברה היזמית בלבד. במידה והדיירים בוחרים באפשרות השנייה, אנחנו מגבשים בשיתוף הדיירים מכרז קבלנים באמצעותו תיבחר החברה הקבלנית.
יתרון מרכזי בהפרדת הקבלן מן היזם הינו שבמצב זה קיימת זהות אינטרסים בין היזם לדיירים אל מול הקבלן הנבחר וכך תוצאה מיטבית מבחינת איכות הבנייה. לדוגמא: כאשר הקבלן והיזם הם שני גורמים נפרדים, היזם יערוך ביקורת מדוקדקת יותר על עבודת הקבלן וכך הבנייה תתבצע באיכות טובה יותר.
אחד היתרונות בבחירת חברה יזמית-קבלנית הינו הוא שלדיירים יש כתובת אחת לפנות אליה וקשה יותר ליזם/קבלן להתנער מאחריות. בנוסף, קיים פער בין הידע ההנדסי והתכנוני של היזם לבין המצב בפועל; גם יזם מקצועי חסר את היכולת לאתר את מגבלות הביצוע והתכנון במלואן ובחירה ביזם-קבלן אמורה לגשר על אותו פער.
מבחינת עמידה במועדים מחייבים, זהות הקבלן והיזם מסייעת לעמוד בלוחות זמנים ולממש התחייבויות לדיירים למועד סיום הפרויקט. גם הסיכוי שהחברה תשלים את הפרויקט גבוה יותר לעומת מצב של מכרז קבלנים, בו מעצם המצב לקבלנים יש אינטרס להוריד מחיר ולעיתים במהלך הפרויקט עלולים לגלות שהתחשיב שעשו שגוי ולנטוש את הפרויקט תוך בזבוז זמן ומשאבים של הדיירים.
מבחינת ניהול סיכונים ורווח, כאשר ישנה זהות בין הקבלן ליזם, יכולת החברה לווסת סיכונים עולה ואיתה הסיכוי להשלמת הפרויקט בעת משבר כגון קפיצה בעלויות הבניה (סיכון קבלני), או ירידה במחירי הדיור (סיכון יזמי).
ענקית נדל"ן או חברת בוטיק בפרויקט תמ"א 38
מאחר ולשוק ההתחדשות העירונית נכנסו בשנים האחרונות שחקניות חדשות בדמות חברות נדל"ן גדולות מהמובילות בישראל, הפיתוי לבחור בהן לביצוע פרויקט הוא גדול ומובן. אולם, חברות ענק מתקשות לתת טיפול ראוי לפרויקטים מסוג תמ"א 38 מכיוון שלרוב מדובר בפרויקטים קטנים (לכל היותר בניינים ספורים) שאותן חברות אינן ערוכות לטפל בהם.
זאת מכיוון שהמערכות של החברות הגדולות חסרות את הרגישות או היכולת לטפל בפרויקט שבו תשומת לב אישית לכל דייר היא מפתח להצלחת הפרויקט.
במידה ופרויקט מתחיל כפרויקט קטן של בניין יחיד, ובמהלך הזמן מתרחב (למשל באמצעות חיבור של מספר בניינים), יש לנו הקשרים לקיים שיתוף פעולה עם החברות הגדולות והמובילות בשוק הנדל"ן הישראלי. כך מרוויחים הדיירים קבלן איכותי וחוסן כלכלי של שתי חברות מצד אחד, ומצד שני יחס אישי על ידי טיפול ישיר של סמואל גרופ בפרויקט, כאילו מדובר בפרויקט בוטיק. דוגמא טובה היא ההתפתחות ההדרגתית של פרויקט נהריים בתל אביב: הפרויקט החל כפרויקט תמ"א 38 ובשלב מאוחר יותר לבקשת עיריית תל אביב התפתח לעסקת פינוי בינוי לפי ת"א 5000. בהמשך הכנסנו את חברת תדהר כשותפה שווה וכיום מדובר על פרויקט פינוי בינוי הגדול ביותר עד כה בעיר תל אביב, שבסופו אמורות להיבנות כ 500 יחידות דיור חדשות.